Popis najboljih kredita

Trajanje
do 18 mjeseci

Iznos kredita
75 EUR - 4000 EUR

EKS max
7.26%

Trajanje
do 18 mjeseci

Iznos kredita
75 EUR - 4000 EUR

EKS max
7.26%

Trajanje
do 18 mjeseci

Iznos kredita
75 EUR - 4000 EUR

EKS max
7.26%

Trajanje
do 18 mjeseci

Iznos kredita
75 EUR - 4000 EUR

EKS max
7.26%

Približavamo li se financijskoj krizi?

Ozbiljna financijska kriza sve nam je bliža

Mnogi se pitaju da li nas očekuje financijska kriza? Gledajući porast cijena i zamrznute prihode, mnogi bi se složili kako nas očekuje teška godina. Problemi s rastom cijena energenata i hrane guraju inflaciju na višu razinu, i tako je inflacija krenula biti goruća tema mnogih zemalja Europske Unije. Što ovo znači za Hrvatsku? U slučaju da EU padne u financijsku krizu, ona će se neizbježno odraziti i na našu zemlju. Stručnjaci smatraju kako je samo pitanje vremena kada će se financijska kriza odraziti na zemlje EU, što znači da se ona očekuje tijekom ove ili početkom sljedeće godine. Kako se navedena kriza može odraziti na građane Hrvatske? Možemo biti suočeni sa sljedećim scenarijima:

Povećana nezaposlenost – Određene kompanije mogu odustati od poslovanja i sukladno tome dati otkaze svojim radnicima. Skuplji krediti i veće rate – Građani će moći očekivati povećani rast kamatnih stopa u bankama. Otplata kredita će svakako biti skuplja, neovisno o tome da li su noviji ili stariji. Povećani rast cijena nekretnina – I dok je pad cijena nekretnina u Hrvatskoj trajao nakon krize 2008 godine, danas se suočavamo s konstantnim rastom cijena nekretnina. Nekretnine su postale nedostupne za prosječne građane, i vjeruje se kako će one i dalje rasti sukladno s cijenama energenata. Mjere štednje – Zbog očekivane krize i usporavanja gospodarstva dogodit će se pad državnog kao i lokalnog proračuna. U navedenoj situaciji, država može podići porez, uvesti novi porez ili smanjiti troškove državnog proračuna.

Kako će financijska kriza utjecati na Hrvatsku?

Svjetska financijska kriza je izgledna prema povećem broju pokazatelja, što znači da je samo pitanje vremena kada će se ona zapravo dogoditi. Hrvatski ekonomisti procjenjuju kako će ova kriza biti kratkotrajna i s blagim posljedicama, dok stručnjaci misle kako će se ponoviti scenarij iz 2008 godine. Zašto je zadnja kriza u Hrvatskoj toliko trajala? Ekonomisti vjeruju kako je za to bila zaslužna Hrvatska vlada koja je imala lošu politiku poslovanja. Koji su glavni razlozi za nastanak recesije? Osim Covid pandemije koja je pogodila cijeli svijet, u ostale razloge se ubraja rat u Ukrajini, trenutni lockdown u Kini, poremećaji koji su nastali na razini svjetske trgovine, rizik od stagflacije.

Što je stagflacija? Riječ je o situaciji kada se gospodarstvo pronalazi u recesiji, što znači da se nezaposlenost povećava i da se smanjuje BDP. Dolazi do visoke inflacije, točnije, do porasta cijena. Sadašnja situacija u svijetu podsjeća na 70-te godine kada se stagflacija zadnji put pojavila. Financijska kriza je trenutno neizbježna, jedina utjeha je u tome što će se ona drugačije odraziti na svaku zemlju. Važno je naglasiti kako će u financijskoj krizi nastati povećana potreba za novcem, a do njega će biti nešto teže doći, osobito ako razmišljate o uzimanju kredita. U slučaju da vam je potreban novac sada ili ubuduće, brzi zajmovi mogu biti vaš spas.

Što financijska kriza znači za običnog građana?

Budimo realni, mnogi od nas se ne razumiju u određene ekonomske izraze koji služe za opisivanje nove financijske krize. Kako će se financijska kriza odraziti na običnog građana? Svi građani će moći primijetiti naknadno povećanje cijena, što će se odraziti na njihovim novčanicima. Također, važno ne naglasiti kako možemo očekivati i određene mjere štednje koje će se možda morati primjenjivati. Ekonomisti navode kako dolazi do direktnog udarca na životni standard. Nadolazeća financijska kriza najviše će utjecati na one koji imaju manja primanja, i na umirovljenike.

Da li se možete zaštititi od financijske krize? Odgovor je ne. Možete gledati gdje ćete jeftinije proći, i gdje ćete uštedjeti. Stručnjaci predviđaju kako će navedena kriza biti kraćeg vijeka, i kako će se zemlja brže oporaviti nego kada je proživljavala zadnju krizu čiji se utjecaji osjećaju još dan danas. Kada izađemo iz stanje stagflacije, situacija bi trebala ići na bolje. Barem tako tvrde ekonomisti koji predviđaju financijsku krizu početkom ili krajem tekuće godine. Jedini korisni savjet u navedenoj situaciji je štednja.

Usporedi sve kredite odmah!

         
Ocjena: 4.7 / 5 (338 ocjena)

Početna » Približavamo li se financijskoj krizi?